Strona dostosowana jest dla potrzeb osób niedowidzących i niewidomych.
Badamy temat w wielu aspektach:
• zawód – kucharz? – poznanie specyfiki pracy kucharza
• produkty spożywcze pochodzące ze środowiska przyrodniczego
• sporządzanie i degustacja przygotowanych potraw, poznawanie nowych smaków
• rozbudzanie doświadczeń kulinarnych dzieci
• warsztaty kulinarne w naszej kuchni
Dzieci Miśka zainteresowały się pracą kucharza, a pomysł realizacji projektu badawczego-kucharz jest ogromnym doświadczeniem i działaniem badawczym.
Ciocie z kuchni Ala, Marzenka i Anita przyjęły zaproszenie do pełnienia roli eksperta w naszym projekcie. Obecne w projekcie książki kucharskie zawierające piękne ilustracje i przepisy różnorodnych potraw i produktów pomagają dzieciom w przygotowywaniu własnych potraw.
Siatka pytań dzieci – zwiedzamy kuchnię:
• czy każdy może zostać kucharzem?
• dlaczego kucharz ma specjalne ubranie w kuchni?
• ilu pomocników ma kucharz?
• czy kucharz musi wszystkie przepisy znać na pamięć?
• jaka potrawa jest dla naszych kucharzy najtrudniejsza?
• jaką potrawę robi się najszybciej?
• jakie przyprawy najbardziej pachną ?
• do czego służą te ogromne patelnie?
• ile noży jest w naszej kuchni?
• co oprócz gotowania musi wiedzieć kucharz?
Nasi eksperci w kuchni odpowiadały na wszystkie postawione pytania dzieci.
Ciocia Ala powiedziała: „W przygotowaniu potraw najważniejsze są produkty świeże nie mrożone, szef kuchni planuje ilość zamawianego towaru, przydziela pracę dla swoich pomocników i wszyscy razem w kuchni pracują. W szafkach kuchennych poukładane są miski, garnki i kucharz wie gdzie ma odpowiednie naczynia do gotowania, kucharz nosi fartuch i czapkę, ponieważ w czasie gotowania należy zachować czystość i ochronę. Zawodu kucharza można się nauczyć w Szkole Gastronomicznej.”
Podsumowaniem projektu będzie udział w warsztatach kulinarnych w Restauracji IMPERIAL ul. Jagiellońska w Nowym Sączu w dniach:
• 24 luty 2020r. – grupa starszaków i oddział zerowy
• 25 luty 2020r.- grupa średniaków
Dzieci pod okiem ekspertów z Restauracji pieką pizzę, degustują, obsługiwani przez prawdziwych kelnerów.